Membazir atau jimat?





Ikea selalu x menghampakan.
Tiap kali pergi ikea, konon pergi nak makan meatball or karipap die yang sedap.
Taapi, everytime reached there, must be got thing..err things to buy.
Macam its a must.
=.='

Okay, kalau nk kaji balik aku punya attitude.
I dont know what should i name this.
Its not so like 'tamak'.
or maybe?
or more to good in bargain?
Im not so sure.

The situation was like this.
I am planning to buy karipap ikea yang sedap.
So, line up needed and it takes about 8 minutes until my turn to order.
Because of the time given quite so long i think, and my eyes wandered around.
Then, ade wall advertisement ckp..


"Buy 3 sausage rm5" - sepatutnye haarga sausage 1 rm2..so, if i buy 3, save rm1..dengan cepat aku senyum..
immediately after that, aku terbaca, half dozen curry puff rm 5.50
supposedly be rm6.
save 0.50.


wow!

jimat nieh.
aku pon trus order half dozen curry puff, and 3 sausaage.

lepas order. fikri gelak. die geleng kepala. die tnya, sape nk mkn nieh?
Aku jawab, SAYA!! die gelak jek.

bila g kt meja, aku makan satu karipap, die makan satu sasauge.
aku makan satu sausage, die tny lagi satu lagi sape nk mkn? Aku yang dah kenyang dengan sepantas kilatnya jawab, YOU!!
=p

die gelak geleng2.. die ckp, die dh agak dh..die pon makan habeskn..
jadi, ade lagi 5 baki karipap yang akhirnya dibawa blk kasi housemate aku makan.

at the first, die rasa jimat time beli. but, its end up dengan rasa menyesalnye beli bnyk and rasa rugi.
-.-"
yes, thats me.
haha!

I dunno, but im kind of that too exited bla nmpak ads yang menjimatkan ni.

orite, do analayze other situation.
Aku dengan housemate aku g pasar malam.
So many people congregate the stall to buy.
Ade ternampak die gntung dekat depan stall die.

1 rm0.40
5 rm2.00

I was like,
"lani, tgok tu..5 rm2.00..murah2..jom g situ.."

then my housemate look back at me, and said,

"miza, 5 x 0.40 memang rm2.00..-sambil gelak"

and baru aku tersedar dari lamunan mimpi..haha..

* dalam hati berpikir..(yeahh, so true.. -.-')

For this 2nd situation, i might say it happend because of ....

"...........HUNGRY????"




coffee ikea mmg sangat x mengecewakan ;)





Im coming..


Enjoyable long weekend.
Full blast.
and fast friends.
=)

So, another 4 more working days.
Then,
Here come another long weekend.


yes, absolutely i loooooviiiing it!
The best plan ever taking place.
Im fully booked!
Totally belongs to my hometown babeehhhhh!!!
=D

Can't waiitt!!

Perangi rasuah.


Pagi2 bangun.
Drive g kje.
Tgh drve ade orang kol.
Aku angkat.
Pastu cakap3.
Pastu letak.
Pastu kena tahan polis.

Polis: Adik, tadi guna phone time drve eh..?
Aku: errrr...a aaahhh..ade org kol emergency..
Polis: Adik xde handsfree ke?
Aku: Xde......~
Polis: Nak tengok ic..
Aku: *hulur ic dengan rela..T.T
Polis: Adik, kena byar 50 ringgit ni..new procedure..saman kena byar on the spot..kalau x nt orang lmbat nk byar...diorg buat xtawu jek saman ni..pastu buat lagi..bla.bla..bla..*die membebel sorang2..
Aku: *Hulur dengan segera 50 ringgit..
Polis: Okay, terima kasih..
Aku : Sama2

*Terus drve..

Sampai office,
Aku cerita2 kat officemate aku..
Semua ckp polis tu mintk rasuah la tu..

Kalau guna phone 300 tawu kena..
errkk..
*mana aku tawu tu rasuah..
ingtkan die ckp tu betol..
huwaaa..
kalau tu betol, tetiba aku ckp,

"haaa..encik mintk rasuah dekat saya eyh..?
Saya xnk kbayar..."

Nt die ckp.."xnk byr..??? masok lokap nk??"
mati aku...
huu

Seriosly kalau ape yg officemate aku ckp tu betol, aku pon xtawu nk react mcm mna even aku sedar polis tu mintak rasuah.


Dunia..dunia..

Musim orang berkahwin


Weekend lepas, kami berkesempatan pegi 2 kenduri.
Satu offismate fikri.
Satu lagi abg kepada housemate fikri dan jga dikira abg kepada kawan aku lah.
Kawan aku siap jadi pengapit utk pengantin lelaki.
Gaya pon xmau kalah, nk sama mcm pengantin dah. haha.
Alhamdulillah rezeki makan free.
Makan semua sedap2.
=)
Semoga yang berkahwin, kekal bahagia sampai ke syurga.





Lepas berkenduri kendara tu, ktorg g mines tgok songlap..
Crt yg agak menarik.
Realiti punya crt.
Lepastu jalan2 masuk kedai bju yg gila punya sale.
Lm gle kot dr fikri g sembhyang smpi fikri habes sembahyang smpai die tgu lg dlm tu.
Aku asyik memilih2 baju.
Baju2 kt situ lawa2.
Atlast sbb rambang mata sgt n xtawu nk pilih yg mne, aku ckp kt fikri, kte g jalan kdai laen dlu la..haha..sbr jek die..30 jam menuggu. =p

Okay, lepas tu jalan dekat kedai buku yg dh nk ttp..
Semua barang dlm tu 80% off..
wow!!
tp mcm dh tinggl saki baki jek
Buku best2 smua dh habes..
Aku sempat jmpa stu buku yg best
Mag cabot punya buku.
and beli pen2 yg berharga 20sen..
cd rw berhrga 40sen
n novel aku 5ringgit jek..

Selesai bershopping buku, g bread history..
terpampang besar ckp 30% off..
Ape smua bnda nk off nie..
haha..aku pon beli dgn gembiranya..

Penat seharian berjalan tapi xrasa penat sgt sbb dapat perfume baru!!
Thanks sayang for the perfume.
Ini msti salesgirl tu ckp, "bf kn slalu beli dekat gf.."
=p
Salesgirl tu asyik ckap "ni 2 hari pakai bole tahan.."
Esoknyer, fikri ckp kt aku, "ha, esok xpyh pki perfume.
Salesgirl tu ckp, 2 hari bole than..pkai hari ni, esok bole bau lagi.."
Ciss..
Die ingt aku x mandi ke ape..-.-'

MPH Exhibition


Last week, ade MPH Exhibition dekat Mid Valley.
So, ape lagi.
Untuk ktorg yang hntu2 novel ni pon pergi sergah tempat tu..
Masuk2 jek dh nmpak 2 ekor robot xtawu maskot cerita ape tgh entertain budak2 yang nk tangkap gambar dengan diorg.

Aku pon dgn kawan aku ckp dkat fikri ktorg nk tgkp gmbar dengan robot tu n satu bear yg comel lpas shopping buku.
Okay, ktorg pon g la berjalan2 dlm tempat tu..
Rasa nk pengsan tgok bnyk gle buku2 dengan 25%, 30%...english novel plak tu.. yg harga rm35 drop to rm20.. Aku ade jmpe ade satu buku yang aku gila2 nak!! serius aku nk..sebb buku tu dh release lm..aku baca pon kawan aku punya. Mmg fav gila crt tu. All American Girl by Mag Cabot. Cool okay. carik merata buku tu mmg dh xde sbb release die taon 2002. Lama kn..?
So, tetiba aku jumpa buku tu!! Aku amik. Kawan aku pon amik jgk. Then, fikri ckp, baik beli buku baru kalau dh baca. Aku pon ikut ckap die, letak blk. Pastu beli buku lain. abes shopping, aku pon balk, tp rasa menyesal skit sbb xamik buku tu. Xpelah, next time exhibition, aku mmg akn amik.

Kawan aku antu novel melayu mmg borong makk aiii bnyk gle novel..hehe..fikri jgk sempat beli buku untk mak die..
Aku punya chicken soup positive thinking pon xabes bc lagi beli bulan lepas, ni ade new novel aku beli..sila berator yek novel2..

Actually ktorg xmkn lagi pon since tghari..dh smpi nk mlm baru nk mkn..
So sorg2 mmg lpar kaw2 punya..
Order mkn pon mmg dahsyat..

Dh blk, baru teringat...
Nk bergmbar dengn robot2 td!!
Cisss..









Penghuni rumah baru.



Hye, aku dh ade ahli rumah baru.
Die putih berseri.
Bulu kembang2.
Mata bulat besar.
Manje.
Pandai.
Comel.

Kisah die macam ni..
Hari ahad haritu, aku terasa macam nk bela ikan.
err..semula.
hehe
Selepas 3 kali gagal membela ikan, ingt nk bela blk..
mungkin rumah lama kot buat ikan tu cepat mati..hehe
Time tu ktorg g axis atrium sbb penah beli ikan kt situ.
Konon ingt nak tgok2 tp xkn beli kt situ sbb rekod kedai tu ngn aku buruk. haha
Asyik mati jek bila beli.
Sian ikan2 tu.
Aku bangun pagi tawu2 dh ade ats lantai.
Die melompat kot.
Time kt kedai tu, aku xtgok ikan pon, aku lg tertarik dengan pearl hamster.
Sebab kecomelan die makan n minum susu n bersihkan badan.
hehe
Okay, aku decide nk tu.
Tapi fikri ajak g mid valley.
Tgok2 kt situ.
Aku pon g lah dkt pet wonderland tu.
Okay, skarang mmg decide nk hamster.
Usha2 dh starter kit utk hamster. Ade rumah die, makanana, tmpat main die n mcm2 lagi lah.
Tapi aku pkir, hamster ni msti ssh nak pegang, nk maen2..
Tak bole lpaskn die..kalau lepas, xckup tanah kejar.
Fikri tny ku nk ke xnk.
Last2 aku jawab, xnk.
Sebab aku rasa xde pet yang secomel kucing.
Esoknye, aku tergerak hati nak browse2 kucing untuk diberi.
dengan niat ade lah orang nak kasi kucing.
Tetiba aku jumpa sorg ni ade advertise kt fb.
Ape lagi.
Cepat2 book.
Lepas dah arrange2, die kasi alamat n no telefon, mlm tu jgk aku ckp kt die nk g amik.
Dah la berebut ngn org nk amik kucing tu.
Ade lagi sorang pon nk kucing tu jgk.
Maybe sbb die comel.
Macam kucing parsi.
Muka Kemek.
Hehe.

sampai dekat rumah orang tu, mak die pgl masuk.
Aku ngn fikri pon masuk smbil mencarik2 mana kucing tu.
Makcik tu bagutawu, kucing ni mmg mcm tkot2 sikit.
Maybe sbb die pnh kena pkul.
Die takot surat khabar, die takot orang ramai2.
Die takot bunyi benda kuat2.
Asyik carik tmpt yg tertutup nk duduk.
Sian die.
Dekat rumah makcik tu ade 3 ekor kucing.
Satu buta, satu sakit paru2 berair n baru jek lepas operation, satu lagi penjenayah..haha..diorg yg ckp..
Baik kn family tu.
=)

Lepas sembang2, amik bawak balik.
n sekarang aku confuse nk namakan kucing tu.
mek ataw perl.
hehe.
Tapi aku lbih suka pgil mek sbb die kemek.
hehe.

ini mek saya =)

Tapi, mek macam still takot2 lagi.
Die suka ddk bawah katil aku.
Tak kuar2.
nk pgil die kuar, kne umpan dgn makanan.
Hari 2nd, nk panggil die kuar, kne pgil, hulur2 tgn, die akn mengeliat bngun dtg gesel2 kt kte. hehe
Tapi still, die akn ddk kt tempat yang tersorok.
Sekarang port die dekat rak tv.
Puas carik mne ko ddk, rupa2nya dekat situ.

Mungkin lm2 nt die okay.
=)






Do you know what ur future holds? Chck out #SunwayEduDay & be inspired!

Do you know what ur future holds? Chck out #SunwayEduDay & be inspired!

Stress? Itu normal.



Aku jenis orang yg xsuka pikir masalah.
Semua orang yang kenal aku mesti ckp macam tu.
Diorang cakap, aku ni happy jek kje.
Gelak jek kje.
Kalau gelak, aku juara.
Come on okay, glak utk awet muda hokay.

Kalau ade problem, buat dunno jek.
Haha!
Ade satu time dulu,
Dekat matriks.
Roomate aku gle2 punya study.
Aku ni gila2 punya tido.
Tyme die study, nak carik jawapan ,(erkk..study carik jawapan..haha!)..die g bilik seblah.
Pastu die datang blk blek, aku dh bgun tido.
Die ckap kat aku,
"Miza, ko tawu x, bdak blek sblah tny aku. roomate ko tu rleks jek aku tgok. Dah nk exam ni. Tido slumber jek. "

Pastu aku senyum, aku tny balik roomate aku, "pastu ko jwb ape?"..

Roomate aku jawab," Aku cakap lah, budak tu? die bukan reti stress pon.."..


. . . . .


Itu satu,
Ade lagi sorang kawan aku ske ckp aku ske wat kje gila.
Biasa lah aku.
Aku kalau hati aku ckp xnk, i mean, yg btol2 xnk, aku akn wat ape pon utk men-tak-nak-kan bnda tu.

Satu hari tu, aku ade bgtawu die something yg wat gila punya die terkjut sbb aku wat decision yang sangat tak rasional. Die membebebebebebel dekat aku smpai aku rasa perlu ke x aku sediakan air utk die..

Bila die tension tgk aku xmembalas pon bebelan die, die berenti dr membebel then die cakap,

" kau memang gila kan. sebab tu ko jadi kawan aku"..

Haha!
Jadi kawan2 aku, yg betol2 dh knl perangai aku mcm mna mmg akn ckp aku ni xretireti nk stresss.

itu time blaja weh.
Tapi time kje, baru aku taw stress tu mcm mne.
Aku lebih rela xmengenali stress daripada knal.
ade jgk good point die.
Atleast time kje ni aku tawu aku ni normal.
Orang normal akn stress.haha.

Penah dlu time aku baru2 kje, aku mngadu dekat kawan aku, aku ckp aku stress..
Tawu x ape diorg reply.
"Miza , cuba crt sket simptom stress yg ko ckp tu, ko rs mcm mne..haha" hampes btol mereka interview utk kepastian plak..

Kawan2,
Hidup mmg stress,
tapi aku xkn bia stress take over my life.
Senang kan.
Deal with it.
=)

ps: Ohya, aku still bole snyumm even annual leave aku dh tinggal -0.5 =] better than last year..-2..wahaha..see, take it easy.













My 11.11.11 Birthday ;)



***********************************************************************************

Sebulan before 11.11.11
Fikri pernah tny aku, ape hadiah aku nk.
Pening kepala die pkir.
Aku biarkan die pkir sendiri.
Ttbe die ckp, haa, i dh tawu u nk ape..
Aku tny blk ape..
Die jawab oven..
OVENN???-aku jawab dgn nada terkejut plus tergelak.
Die pon kembali pkir balik. Mungkn die pon terkejut tgk reaksi aku yg terkejut. haha!

************************************************************************************

10.11.2011
Hari ni fikri amik annual leave.
Aku pon xtawu knp die amik.
Birthday aku esok, bukan hari ni.
Time fikri amik aku dari klia, die ckp, ade nk g mne2 x? aku ckp, no need, balik jelah.
Tiba2, die ckp, mlm ni kte makan kek eyh?
Aku, * gelak*
Die senyum2 malu.
Die ckp, die bgtaw awl, tkot aku tdo.
okay, comel.

Mlm time nak dinner, die bawak skali kek bithday.
Aku pon gelak2.
Aku jadi mkin gelak sbb nmpk die sembunyikn sumthing dkt blkg die knon xnk aku nmpk.
Nak jek aku rakam time tu. haha
Bila die dpt tgkp aku gelak sebb tu, die putus asa.
Die kasi kt aku paper bag.
Die ckp, kasi sekarang lah.
haha..Aku pon amik ckp thank you, tp aku bkak pkul 12 nt..

************************************************************************************

11.11.11
Aku bukak hadiah aku depan die.
Aku baca kad birtday die kasi.
Pelan2 aku bukak hadiah tu sbb aku nk simpan wrapper die. Xnk terkoyak.
Ble dh bukak, aku happy!!
Sebab awal thun 2011, aku pernah beli cleo.
Ade satu page tu, iklan pasl jam.
Swatch.
Kaler purple.
Aku ckp dekat kwn aku, laaawaaa gle jam niii!!~~
Kaler purple..
Kawan aku ckp, ini kt downtown ade nieh..plain..
purple plain.
Xpayah ko nk ble mahal2.
Aku buat xtawu jek ape die mmbebel.
Aku tgok2 lagi page tu, carik harga.
Siap search kt internet brp hrga jam purple tu.

Tetiba aku terkjut,
Aku dapat hadiah tu.
Jam yang sama
Yang pernah aku search dlu.
Even bnda tu bkn aku slalu ckp nk mcm samsung galaxy s2 =p,
Tapi atleast, die mcm dpt pkir ape yg aku nk.
sooo sweet of you syg.

Yes,
it is plain.
plain purple.
But it doesn't mean that plain.
Its full with love.
Came with someone who that i really love.
Thats make my favorite purple be.

=)

************************************************************************************

On 11.11.11,
We went for holiday.
Birthday holiday.
Together with my youngest sister.
We went to Teluk Chempedak, Pahang.
I always love beaches.
haha.
Puas gila mndi laut.
Mula2 aku mcm tkot jek bila tgok ombak bsar gle
Plus adik aku kne tenglm ngn ombak.
haha
tempat die cetek jek. takat lutut jek.
ble duduk, ombak yg dtg tu lbih dr kepala
Tenggelam sekejap.
Tapi lm2 dah jadi suka.

************************************************************************************
12.11.11
Our 2nd couple annvsary.
nothing else i can say,
I Love You.
and still ber-holiday bermandi-mandian.
haha.






Thank you dear for all this.
Cake, wishes, present, beach.
I Saaangaatt suka!!
Really2 meant it.

Not to forget, thank you friends with all your wishes, cards and present.
May you all be blessed.















Waiting..


11/11/11

Special date
and my special day
...

Cant waittt...~
=)


Pelangi petang




Lama rasanya aku x terserempak dengan pelangi..
Last friday, blk dr klia, fikri jemput aku balik..
Ttbe mendung yang sangat luar biasa..
Awan mmg gelap gila mcm mlm..
Sirius aku xpernah berpenglmn awan mcm tu..
Okay, suddenly hujan dengn sangat lebat smpi smua kereta aku rasa bawak 20km/j jek..
Sbb jalan mmg xnmpk lngsung..
Kereta 2 langkah depan pon bole xnmpk..
Aku suruuh fikri berenti drve kejap..sbb mmg xnmpk..and bnyk jgk kereta berenti kt bahu jalan sbb xnmpk..
Die still nk drve jgk..okay, fine..die mmg selalu degil mcm tu..

gambar sempat disnap..hehe..


Aku jgk sempat mensnap gmbr pelangi...sebelum hujan...jmpe jgk dengan sang pelangi setelah sekian lm....=)


=)

Ape2 pon, kami selamat smpai rumah..
Syukur..



Penghabisan Bulan October.


1/10: MAS work in progress..
.
.
.
.
..MAS work in progress..
.
.
10/10: MAS Project Integration Test
.
.
...MAS in progress..
.
16/10: UAT Document in progress
.
.
...MAS in progress..
.
.
.18/10 Blood Test - Office Event - ini sangat dem! 3 kali cucuk..xjumpa urat plus salah cucuk..xsurprise lah kalau ckp itu first time aku buat blood test..booo..!~
.
.
.
.
...KLIA meeting..meeting..
.
.
.
.21/10: adik datang buat kecoh kt rumah..budak itu lagi..haha..
.
.
.
.
.
24/10: Traning MAS people
.
.
.
.
.
31/10:UAT MAS(PLease Tuhan, uat kne pass..sudah tidak mampu buat dah..)

*******SHOULD BE THE END**********


Nak balik raya hokay..
macam mana nk raya kalau MAS ni sibuk nk suruh aku merayakan dia..
tu orang ckp, disebalik kepahitan, ada manisnya..

Dengan ini, saya ingin mengumumkan..Bulan october adalah bulan saya ANTI-SOSIAL.
No fun fun fun.
.
.
.
...xpasti sampi bila...



Berkungfu Sebentar.


Semalam,
Aku teringin nak makan koewtiow kungfu..
Then, aku decide utk masak koewteow kungfu for dinner..
It was my 1st attempt..
and we have 2 chef in the kitchen..
Ofcoz la aku dgn housemate aku yg seorg ni, ilani..
We started at 8.30pm.
Berkungfu selama 1 hour, then only our koewtiow kungfu is ready to serve..
=) and guess what? Our 1st attempt is sgt cemerlang!!
Wahaha..

Xpercaya? lihat hasil dibawah..
Nyumy okay..
en f saya makan dengan habis!!
wow..
=)



RM5.00 okay kalau mkn dekat gerai RPA Arau..haha!

Alhamdulillah..
Kalau mengidam jek, bole la buat lagi..

Happy Flyday!~
Harap2 balik nt tidak jem..huhu..


I dont have time to update 12-20++ line of writing..
Thank you.
Awesome weekend.
Nice food, nice friend..
Now, back to my "AWESOME" work.
Fair enough =.='

bye..~



Fakta & Auta


Aku budak scout dulu..
Camping2 ni small matter laa...
Dulu asyik ber-camping..
G jembori pengakap lagi peringkat kebangsaan..
Kawat sana sini..
Flying fox atas bawah..
Semua dlam tangan..
Survival skill dalam hutan mmg terer abess..

Aku dulu budak PLKN..
Bangun pkul 5 pagi normal..
Kawat pkul 6 pagi steady..xde ngntok2..
Kental abes...

Sekarang,

Si Dia : Syg, jom g water rafting?
Aku : Xbole...busy...banyak gila keje minggu ni..mane bole g..
Si Dia: Okay2..xpe2..tiada paksaan..
Aku : (fuhhh..selamat...)-dalam hati..

Okay, kenapa bab air jek nak mengavoidkn diri?
Dulu aku pernah lemas time kecik2..
Aku rasa macam nmpk tgn taw melambai2 dr dlm air..mcm lemas..
aku pon tros nk g ke arah tgn tu..
last2 aku yg lemas..
padahal, xde sape pon yg lemas melambai2 mink tlg tu..
Itu jadi fobia semacam..
Kesan dari tu..aku xsuka menyelam seluruh kepala masok dlm air..
Kalau selam,aku mesti akn tinggl telinga diluar..
Sebab, bila masok smua dlm air, aku teringt perasaan berada dlm air tu sama jek mcm perasaan time aku lemas dulu..
Hehe..actually itu sebab utama aku menolak activity2 air ni..(ecehh..alasan)..
Tp serius..
Aku mmg xbole..kalau g waterpark pon..
naek gelongsor yang ade pelampung bentuk 8 itu pon aku tkot..
ehh..xbnyk pulak bnda aku tkot..haha..

So, hujung minggu ni Si Dia akn g water rafting and camping dengan kawan2 dia..
..dan aku akn ber pillow talk dgn kawan2 aku..hehe..kre girls weekend no men la..

Kesimpulan entry ni, aku xwater rafting bukan aku takot, tapi fobia..hahahaha...2 bnda berbeza..okay en fikri? hee..Take care tawu~ Takmo cedera2..Ikat helmet kuat2..Tido baca doa tido..going to miss you..

Sekian..~





















Monday Blues


This is what we call monday blues,
Bila bangun pagi duduk atas katil for about 10 minutes termenung..then baru start g toilet..
Bila main amik jek baju ape yg nk pakai without ironing needed..
Bila nak drve g tempat kje lambat2..
Bila sampai office, muka memang selenga 20 posen..
Bila ddk kat ofis asyik nk bukak bnda lain jek..sje mengavoid kn dri from start any work..
Bila..bila..& bila..

and it keeps on irritate me..asking why..why.. this is how my week goes.
Mooooooonddaaaaaayyy
Tuuuueeesssdaaayyy
Wednesddddayyyyyy
Thurssssdayyyyyy
FRIDAYSATURDAYSUNDAY.

Enough said .

Haappy Monday people -.-'

Berpindah...



Minggu lepas mmg hari gila punya busy sbb mengemas barang untuk berpindah..
Siap tempah lori baik punya tawu..
Disebabkn barang aku yg "SIKIT" ni, terpksa lah aku menyewa lori...
Baru ddk setaon, almari dh mcm almari org kawen...
Meja makan lagi..
Tu yg complete habis barg dh dlm rumah tu..
Yang best nyer skang kami menyewa rumah..bukan bilik dh..
=)
Selesa sikit..

Aku nk ucapkan THANK YOU SOOO MUCH dekat kawan2 aku yg dtg tolong berkemas, angkat barg aku ni..thank you fizah ahmad,aiman, kuza, dian, incik fikri saya..jasa anda smua sangat dikenang..
=)
Rumah skang lawa bole laa banding rumah dlu..mengadap KL..tingkat 11 plak tu..yg best nya,no rumah tu 11-11..
OMG!!
hehe..

Malas nk type bnyk2..busy hokay..
gambr, please speak on behalf.
thank you
=)


Isi tenaga a.k.a perut sebelum berpindah.

teh tarik kurang manis secawan dgn straw besi


Pembantu yg cun melecun dan berdedikasi ;)


Dapur yg ade rupa dapur la sikit.



rumah dah ada tv hokay ;)



View malam..nmpak satu KL




















Aishiteru ♥


Dulu aku suka giiila menyanyi..
Dont care la org nak ckp suara aku sumbang or wutever,
Aku rasa bila nyanyi jek smua bnda jadi indah..
Seriously this is what i feel.
All the stress thingy flew away.
Sejak kerja ni,
Baru aku perasan,
Percentage aku menyanyi sangat la sikit..(waha..percentage tu)
Patut laa mcm hidup dull gila..

Then, bila aku dengar lagu Aishiteru nie..
Biasa dengar macam2 tu jek dlm radio time blk kje ke, time keluar dating ke..(ahaks)..
Xberapa amik pot sebenarnya..

Bila dkt ofis, dh cucuk earphone rapat2 dekat telinga..
Baru dpt feel lagu tu..
Baru aku start menyanyi2 blk smbl cover2 sikit...tkot terkeluar suara..malu xpasal2 nt..
Baru terpikir, best jgk nie kalau ada guitar sendiri..
Menyanyi smbil maen guitar..
Syok3..Mungkin hidup lebih ceria..

Budak seblh rumah aku ada sorang suara sedap gila..
Die selalu la ddk sorg2 dekat pintu..
maen guitar..nyanyi sorang2..
Aku kadang mcm terenjoy skali kalau tgh mkn kt bwh...dengar lagu diorg..

Okay! nak guitar saatuuu!!
Itu saje kesimpulan nya...
=)
BYE !




10 hari



Salam .

Hye!
Its been sooooo long since my last entry before raya.
Yes, definitely busy working..*sigh*
Fresh morning and look like a good starter,
Want to wish u guys, happy monday!
..and Happy working too. ;p


Okay,
macam biasa, hari raya mmg tersangat lah seronok..
10 hari cuti..hehe..
mmg beraya sakan lah aku..
smua negeri sebelah utara aku melawat..
sempat lah bershopping dekat padang besar yang sekarang dh mahal..
aku rasa, shopping kt jalan tar lg murah dr sne..
so, pelancongg2, jgn terpedaya sgt..
Maybe ade cetain brg lah yg murh..
kne pandai pilih2..
=)

ni odw nk ke padang besar..xsilap n ladang tebu..lawaa kn?

lpas bershopping2, rindu betol nk makan dekat kuala perlis lagi..
kuala perlis dh lawa..ade masjid baru buat...



Then,
Hari kemudiannya, kami ke penang..
Mmg ditunggu2 part naek feri..haha..
Excited bukan maen sorang2..

Jalan2..


Sempat makan nasi beryani pot ape ntah dekat beryani kapitan..sedaaapp!!~


mmg rasa nk mkn lagi jek..
Xsempat pulak nk mentry nasi kandar line clear..sbb hari xbrp nk clear sgt hari tu..hujan..haha
jadi serbu yg dekat n slalu dgr jelah..
xkuasa nk mencari2 dh time tu..

lpas kenyang makan..
ingtkn nk g bukit bendera..
guna lah gps point to bukit bendera..
tapi yg smpainyer dkat taman botanical..


naek tren rm2 ringgit pusing taman yg pnuh dengan monyet tu..
Nasib baik best jgk lah..
Ade signboard denai bukit bendera..
aku tny pakcik jual eskrim..
die ckp bole nk naik ikut sini..kne panjat 2 jam..blah side sne baru ade cable car..
ciss..
trus runtuh harapan ble dgr 2 jam..hehe..
xpelah..xde rezki..
hari yang makin suntuk tu...
kami pon g batu fringgi..
maen lompat2 dkt ctu..
bergmbar mmg stiap saat..

balik mmg penat..tapi best..
Berbaloi2..

ps: thanks en.f, datang beraya di rumah, bwk jalan2 ;) & happy monthsary cyg~
ilysm!





















Pesanan Penaja


Assalamualaikum w.b.t

Pejam celik..pejam celik..
Ramadhan dah nk berakhir..
Sedey pulak..
Lagi kurang seminggu dh nk raya..
Barang2 raya mmg xpyh ckp lah..
Kuih-kuih raya, krepek2 raya, baju2 raya, kasut2 raya..
Dah siap sedia kemas rapi ..tinggl nk msok bonet kete jek..
hehe..

Teringt pulak dulu tyme balk kmpung dkt johor..
Mesti kitorg adik beradik xkn tdo punya sbb excited gila nk blk kmpung..
Barang yg bwk nk blk kmpung tu mmg dhsyat la.
beg2 smua aku rasa sme berat dengn org yg ada..haha
Pastu msti shur dekat rnr..pastu trus kan perjalan selama 10 jam..
Disebabkn dulu abh aku sorg jek yg drve, so berenti mmg bnyk gle..
Aku yg xtdo excited tu, mula bntai tido dr rnr tmpt bershur tu smpi lah ke next rnr..pastu tido blk..pastu bgun blk..tawu2 dh smpi..hehe..
Pastu msti singgh dekat pekan ape ntah..nk beli daun palas..
nk buat keputat..abh n abg2 aku mmg terer bab menganyam keputat..
Kalo kasi aku, jadi tikar..

Haa, ckp pasal sehari sebelum raya..mmg pnt gila..
kne psang kapet, tukar langsir, tukar sarung kusyen,vacuum2..fuuhh..(smbung)
masak rendang..
goreng ayam secara besaran yg plg mencbar sbb die meletup2..haha
potong2 sayur nk buat kuah lodeh..
potong bawang...eh..tu kje akak aku..aku potong cili kering..haha
part rebus keputat, tu abang aku ngn abh yg wat..

Bila smpi mlm raya, mula lah mengisi kuih raya dlm bekas..mengisi dlm mulut pun xmau kalah..haha
Then main bunga api dekat luar..
Kacau anjing jiran depan yg bising gila menyalak..
hehe..

Bnda tu yg sgt dirindui..

=)

Dalam 2 hari lagi nk blk kmpung dah..
Doakan semoga perjalanan aku selamat..
Semoga perjalan anda smua pon selamat..
Bawak keta hati2..
Ingtlah orang yang tersayang..
Xpayah la nk kelam kabut sgt bawak tu..
Nk potong2 memanjang..
Ingat ye..~

ps: Agenda selepas pulang semula ke kl..
- beraya rumah y
- serbu rumah fera
- serbu rumah jannah

: Segala Open House yang ingin diadakan, jangn segan silu menjemput saya, Hamizah , untuk memeriahkan lagi suasana hari raya yang anda..=)





















Kayu dan Pelita



Semalam,
Kami berbuka di kayu nasi kandar..
Sebelum tu, aku g shur kt nasi kandar pelita..
Okay..so bole buat perbezan..
Nasi Kandar Kayu lagi 10 kali sedap dari nasi kandar pelita..
Aku xtawu ape reason die..
kayu lagi sedap dari batu..
hehe..




Wah..berbaju melayu..~
=)
Kaler purple plak tu..


jgn pandang lama2 ;p




Jadi lpas berbuka, kami direct mgrib dan berterawikh..

Okay, bercerita pasal terawikh..

Aku xtawu knp feel berterawikh dekat cni, xsama lgsung dgn berterawikh dekat sana..
Kan lpas habes 2 rakaat, die akn cakap


kalau dekat rumah aku,
Masjid fav aku tu,
kita akn dengar suara bilal dan jemaah sgt kuat..jemaah menyahut bilal dengan kuat..bilal pon sama..
Tapi, kt sini, smua jemaah menjawab dengan sgt syahdu..
Penat bekerja mungkin..
hehe..
xpelah..itu bezanya yg buatkan aku rindu bertarawikh di kedah..
=)

hari ni, akan ke bazar puncak jalil..
femes kot..
sbb ade sate miza..haha
okay, merapu,
aku nk beli ayam percik..
lama pulak xmkn ayam percik..
murtabak singapura-pura..
macam menarik..
eh, tapi ade nasi tomato pon sodap..
tapi nk g berbuka kt kedai..
tap..tapi..
urm..xpe, nt pikir..
hehe..





Happy 23rd Birthday, Love




Setiap tahun, hari lahir awak mengingatkan saya,
Thinking of all wonderful things you are,
I really want to say,
Its like lucky draw to know you,
Someone who bring happiness to everyone,
who gives more than gets,

Hari ini hari lahir awak,
Someone yang sangat penting dalam hidup saya.
=)
How can i forget your birthday,
(even tukar date and hide in fb..hehe)

After all.

You are the only,
Who in my heart does stay.

Happy 23rd Birthday, Love.
Enjoy your time,
On this your day .

Saya doakan,

Awak berjaya dunia akhirat,
Dipanjangkan umur,
Dimurahkan rezki..
Dipermudahkan segala urusan..



(senyuman xberapa manis sbb di ambang berbuka..haha..lpar..)





Your Love,
Miza




Dugaan Ramadhan : Part 1


Time ramadhan ni lah.
banyak dugaan..
Contoh..
Kalau kita bershopping pada bukan bulan ramadhan, mesti ada dengan selingan makan2..minum2..
Penat dahaga yg ada pon hilang..
Kalau di bulan ramadhan, agenda shopping akn mejadi lebih berganda..
Mane xnya dengan nk men-survey baju raya, kasut raya..kne round satu shopping mall, aim dulu, baru beli..xpon pusing habes satu jalan tar..patah blk ke kedai yg kita dh aim.
Kalau bershopping di shopping complex biasa, okay lagi..dengan aircond smua ada..
Kalau sogo tu, kurang sikit okaynya sbb ekon pon dh xrasa..
Haba manusia lebih mengatasi kadar kesejukan ekon tu..haha..
Kalau jalan tar..?? Manusia mmg ramai xpyh ckp lah..
xde aircond plak tu...
Tambahan pulak kalau ade bazar bukak di jalan tar tu..
Aroma dihidu pada jam 5 petang..
^.^
Haih.
Berbalik pada tajuk..
hehe..
Jadi, challenging bershopping di bulan puasa tu mmg high lah..

Perempuan mmg no hal..
Jalan pusing 10 tingkat time square pon steady lagi..
Ini fact..
Bole bertahan sbb nk dapatkan barang yg berbaloi..
peribahasa cakap..
Alah membeli, menang memakai..
ecehh..
kami sanggup..=p

Laki xtahu lah saya..
Yg pasti si F saya, bila aku msuk kdai nie, aku xske..msok next kdai pon xde berkenan..masok..dan masok lagi..sme jgk xde yg berknan..
bila aku tny:-

aku: "u oke x..? kita trun tingkt bawah plak eyh..?"
dia: die jawb: "hishh...0okay...bersmngat lg niehh..kasi 2 jam lagi pon okay.."..jom2..kita carik lg eyh.."

bila ke tingkat bawah..sme jgk..xde yg aku berkenan..
die ckp..
dia: jom kita tgok map..kne plan strategy..."
aku: haha..(aku dh mula tergelak)..jom3...tgk map mne ade kdai kasut..

bila g tingkat bawah lg pon still xde yg xberkenan...
aku tny dia..
aku: u oke x niehh..?? npe mcm xbersemngat jek..haha
dia: simpan tenaga...
aku: hahaha..jom2 naek tingkt atas skali lah..ni last~
dia: booooleeehhh...

Naek tingkat ats skali..aku jumpa jgk yg berknan..hehe

dia: alhamdulillah..jom carik mkanan nk berbuka jap g..

hahahaha..thank you love..! 4 the treat..4 everything


what else i can say?
=)




Salam Ramadhan .



Salam 2nd Ramadhan.

Tak sabar rasanya nak menunggu raya.
Aku pon dah mula survey baju2 raya online.
Nak baju kaler ape yek taun ni..
Berapa Pasang..
Tapi macam xpuas.
Kena keluar shopping baru best + puas.
(perlu ke x amik AL nk shopping raya?..haha)

Waktu sebelum puasa lagi aku dh rasa suasan nak raya sbb aku slalu g site..
Orang2 dekat site tu dah mula jual kuih raya..
Puasa pon belum, dah bawak tester kuih raya..haha
Walaupon macam over, tp macam seronok plak tgk..

Sehari sebelum puasa, aku dgn kawan aku, g shopping barang2 nk bersahur n brg2 dapur ..Jalan nak masuk ke Tesco Ampang jem gila..smua orang sibuk nk buat persiapan menyambut Ramadhan.. Agak 15 minit la nk msuk..n aku bernasib baik sbb dpan aku polis..haha..then smua org yg nk cucuk2 ptong line smua tkot..kehkeh..diorg nk wat kje tu pon blakang keta aku..


Hari 1st puasa, memang aku cabut blk ontime..sbb nk g bazar..haha..jalan pusing seround..aim bnda apa nk beli..haaha! target kne betol....lpas beli nasi kukus ayam goreng dengan air jagung tanpa campuran apa2..(tp lpas tu die cmpur air gula -.-")..dgn kuih muih 1biji 60sen..5 biji 3ringgit(mmg lah 0.6 x 5 = 3..-.-')..aku pon balik dgn hati riang....

Hari ni aku kena g spnb..AGAIN!!! ntah bila lah bnda ni nk habis since mr *** tu asyik nk tmbah..tmbah..tmabh...suruh die buat tgok..ckap mcam makn kacang..haih..
Sabar-sabar..bulan puasa..hehe..

Jadi, xlambat lagi untuk saya mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan kepada smua.
Semoga Ramadhan kali ini memberi seribu makna kepada kita, tambahan amal ibadat dan pahala.
=)






















Dont read.


Fuh..fuh..fuhhh..
Tiup sikit..
Berhabuk dah ha blog...
Almaklumlah kesibukan hidup yang dasyat melanda..
T.T
Aku rasa mcm dh xda life.
Dah xde masa nak basuh baju..
Dah xda masa nk masak..
Dah xda masa nk merapikan diri..ocecehh..
Serabut betol hidup aku gara2 company aku..
Mungkin sebab tetiba jek aku dihadapkan dgn project yg gila punya stress..
Partner pon macam hampeh..
Haih, ckp pasal partner, mmg buat aku marah..bukan partner sekerja aku..
partner company lain..
Macam 2 company bekerjasama untuk menghasilkan satu sistem..
Dasar mengampu..haha!
Kalau cakap pasal kebajikan pekerja plak..
Itu lagi aku marah..
Sorry to say, totally 0.
So, very2 soon..
Bye2..















Demo yang mendomo kn..


Demo at SPNB.
Let the pictures talk on behalf .
=)

bilik server sejuk gila...ddk 5 minit, xthan..kuar..pastu msok blk.

Mr Lam, setting their place for demo.

Kc, also setup our site. Sekarang banyak gila project aku kne working together dgn kc..die sangat baik tawu...!~ Dah bnyk bnda die tolong aku..

Kc, khusyuk buat installation yang memakan masa 2 hari pon xsiap2 lg.. -.-"

Ini bilik call center. Aku xjadi buat kerja asyik dengar diorg jawab phone..tergelak aku..ade yg kol SPNB nk tny no telefon astro lah..ada yg salah no lah..haha..memeng kelakar..

Balik,en f dtg amik aku! =D pastu aku bising lapar3..pastu die bawak mkn dekat sini.. H R Steak House, Kg Baru..

Deco ala2 ats kapal..

Saat mknan msok mulut..dipaksa pause mcm ni oleh en f..haha!

ini saya punya..makanan rm8.00 chicken morocco rice..


Xtawu ape gaya die pose..haha..mkanan: chicken golden bleu RM8.00 jgk kot..xtaw saya..

Last but not least,
Alhamdulillah..~

=)




My weekend


Hye, ape khabar people. =) So, where should i start. Minggu ni, en f saya xbalik. so, he is all here teman weekend saya. wee..we went for movie. ceteka..ceteka..crt ape?? tgh sibuk 0rg beratur panjang nk reserve crt transformers(announcement: transformers dkt times square abes until next thursday..korang bole g booking jek la yek..nsb baik i am so not into robot thingy..hehe)..eh, smbung blk..kitorang tgok cerita "sekali lagi"..macho kn? hahaha..sbb ade sam, lisa, n mia..tiga2 aku suka..so its triple worth tgk crt tu...Sedey siot crt tu..smua ade..sedey, klakar, comel, sweet, romantic..Sam sgt romantic!! ehemm..rileks..okay..back to root.. =p




Then, today, we go for makan2..smbil buat kerja..and smbil free tuisyen..hehe..






Sesi pembelajaran. haha! Saya blajar jQuery. =) Tu tok guru saya. Tok guru baik punya...Terima kasih cikgu..











Lepas blajar, tok guru upah lagi ice cream cake..baik kan tok guru saya ni..hehe..

Alhamdulillah..~




One thing yg aku perasan pasl en f aku, die sgt suka kalo org nk blajar. If kita ckp nk blajar, die akan sgt bersemngat nk mengjar..die suka..die suka mengjar org..& aku suka belajar dengan die..sbb aku ni lambat sikit, and die penyabar...=p





So, happy weekend!
=)



Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates