Bersedekah.



Aku ingt lagi, masa aku tgh makan mlm dekat lrt, datang seorg pakcik yg cacat penglihatan die dgn seorg makcik yg memimpin pakcik tu..Makcik tu mcm bwk pakcik tu dari satu meja ke satu meja utk mintak ihsan org yg tgh makan kasi derma..Aku tgk jek, terdetik dlm hati..kesian nye kt pakcik tu..aku pon kasi la derma sedikit dengan niat kerana Allah S.W.T..selang 2 3 minggu, aku makan kt tempat laen, pakcik yg sama dgn makcik yg sama tu mintak derma lg..okay, aku kasi lg..
Then, 2 3 mnggu lg, makan lg ditempat laen, aku jmpe pkcik n mkcik tu jgk..still mintk derma..aku kasi..Kali ke 4, aku terserempak dgn pkcik makcik tu kt tmpt mkn laen jgk..kali ni, aku nk kasi, tp aku bermonolog dalaman..kenapa makcik ni x keje....padahal bole jek keje..tmpung idup..betol ke pakcik ni dpt duit yg aku kasi ni nt..ke ade org laen yg akn amik..? macam2 aku pikir..sbb aku pikir mcm tu, aku tros xjadi kasi..jahat x aku...? haiyo..pastu bila crt kt parent aku, diorg ckp, kalo dh niat nk derma, derma jelah..bia ikhlas..jgn pikir ape2 yg buruk..tu dh jadi xikhlas..ape die buat dgn duit tu, itu hal die dgn tuhan...kalau anggapan kita salah, kn dh jadik buruk sangka namanya..

Oke, next time, aku jmpe lagi aku kasi..ape slhnye nk sedekahkn dkt org yg memerlukan kn..? lagipon, pakcik tu bukan amik duit sje2..die kasi tisu lagi..

Tapi korg kne pandai jugak lah menganalisa org tu die btol2 memerlukan or x..aku pon sbnrnye xreti sgt..ini utk kes org yg mampu buat2 xmmpu..sampai..satu hari tu, org tu dtg kt aku die mntk singgit..die ckp purse die ilg...xtawu tercicir kt mne..die ckp nk naek bas xde tmbang..aku pon kasi lah...bole caye ke..? haihh..yg ni aku ragu2..

Laen plak dgn kes nk beli tiket ERL..org lineup dpn aku...ttbe toleh blkg ckp nk rm10 sbb die ingt tmbng nye mcm singgit 2 inggit jek..aku tgk pon kesian, dgn tiket nye dh peggang, org pnjual tiket tu pon buat muka berharap plak..aku pon kasi..aku rasa die bukan dr mlysia,,die mcm dr china..then, die kasi aku satu sepit mcm paper clip yg dibuat dari kayu sbgai tanda terima kasih kt aku..die ckp
"if your boyfriend caught naughty, u can use this to pinch his nose, ear..very useful this one"
haha..ni aku rasa mmg kes die memerlukan..(aku pon memerlukan paper clip tu=p)

p/s: Tapi kalau org yg cukup upaya tu nk saje2 try mintk sedekah, nak kne karate??





Siblings weekend celebration.





i-city lg?


Hehe..

Ni sebab bawak budak kcik ini ..budak mane..?
.
.
.
xde lah kecik sgt..=p

budak pelarian asrama..kne halau sebb hostel nk digunakan utk sukan ape nth..kahakh..





maen tanglung, tp budak pelarian asrama tu tgh mencucuk2 aku dgn lampu laen..

Weekend yg sgt busy sbb kitorg ade sibling's gathering lg..
.
.
.
.
.





Penaja dinner utama kami, yg pkai cap tu..kehkeh..


Thank you uols~
=)












Zaman Maktab


Hye everyone..~
Sudah lama bukan aku tidak menghupdate blog?
Aku tgh busy body thap tertinggi sekarng ni yek..

Oke, kalau org tny aku..
Zaman skolah rendah ke, skolah menengah ke or zaman u..
Mana lg aku suka..
dengan pantas dan kilatnya aku menjawab...MAKTAb!

ye, aku dlu seorang pelajar aliran sains yg tegar..
bermula dari tingkatan 1..
smpai tingkatan 5..
Cita2 pon doktot..
Sekarg?
Apa jadi..?

kwa kwa..
Sekarang masih lagi doktot..tp doktot komputer..
Menyimpang jaoh dari apa yg aku major dlu..(major x major sgt lah)..

Aku dulu student yg nkl2 baek comel..
Nakal2 aku, xde lah nk panjat bumbung time weekend buat suara hantu kacau org yg tawaf mktb..(ooppss..)

Kira nakal aku thap sederhana laa..xckup ilmu nk nkal lbey2..
(oke, aku pon xnk..)
Ponteng prep, kelas, surau..smua ada..itu biasa..kalo sape2 xprnh buat, aku tabik spring laaa..(toing..toing..toing..)

Nak ckp pasal cubitan pak hassan..?(Ketua warden aku yg sgt digeruni dan disenangi)..aku mmg dh master menahan rasa skit nyer tu..Segala jnis denda aku pernah kena dgn pak hassan tu..

cubit,
pakai telekung keliling mktab nyanyi lagu sepohon kayu..(wtfish??),
sembahyang kali kedua berjemaah di atas pentas(dataran hijau)..
kne rotan sbb after lite off aku x ddk blek, aku huha huha kt blek org laen..
kne marah sbb time baca doa lite off, kitorg maen2 pkai sari knon ngn selimut..oke again, cubit kt perut pn kena..

bla..bla..bla..


buat larian marathon lari dari HEP..sbb x g rokol..
pnjat tingkap kelas, kuar smbunyik kt blkg klas sbb xsalin bju pj..
kena marah ngn penolong warden sbb kitorg kuar g tgkap katak lpas lite off..last2 kantoi..siott..~..
x g larian mktb awl2 pg jmaat.. tp ktorg g men basketball..oke wut..?
Sembunyik bwah meja, dlm loker, bwah ktil..tempat persembunyian askar2..haha
Kena kejar ngn abg DS sbb bwk msok pinggan DS msk ostel..(ohh, msih ingt abg DS idung kembang yg innocent)
Kena buat band nyanyi lagu dpn block f5 dengan peralatan yg dh disediakan seperti botol, tin dan baldi..
Buat2 demam, g klinik, tp pastu melencong g mkn roti canai..trus baek dmam..kahkah..
.
.
dan mcm2 lagi..(xlarat nk cerita semua)..
time kena tu mmg geeramm gila..haha
Sebab kena cubit and denda2 yg plek2 pak hassan kasi..
tp belive me, sekarang, bnda tu yg jadi kenangan plg manis skali pernah aku ada..

And another one thing..
Reason kukuh yg aku still x akn mengubah jawapan aku , zaman maktab plg best..

Kawan2..

Aku homesick 2 taon, bole jadi x homesick, sbb kwn2..
Kawan2 yg bila aku mngis, diorg pon mengis..
Kalo aku happy, diorg pon happy..
Seriously..its true..
Kalau x percaya, masih rmai lg skarang still berhubung dgn kawn2 mktab..
berhubuung kt cni means still rapat laa....
Rasa mcm baru semlm jek habis f5 bila jumpa..pdahal almost 6 years..
Kn..? kn..?

utk classmate aku dulu:-
Korg ingt x tyme bm cikgu murni..yg kita kena buat bulatan..pastu maen smbung2 cerita...wahahaha..subjek tu plg aku ske..dari cerita pasaltinggl seorg dlm rumah, tros jadi crt hantu...dr cerita aku masih ingt lagi suatu hari..trus jadi crt kereta bapak langgar emak..pastu bole plak msok AF..hahaha...

Kawan2 skolah rendah ada, mtrik, u, ada..tp xserapat mcm kwn2 kt mktb..

*kasi gmbar mktab cket..












Kes Buli Kejam.


Hari ini, aku g kerja macam biasa..
Oke xbiasa sebab awal 10 minit drpda biasa..kehkeh..
Sampai2, aku round 4 kali cari legal parking..
Illegal parking pon xde~
Fine! fed up! xde parking..

So, mcm bse, last choice aku akn buat, double park kereta org..
Adat kawasan tmpt aku kje ni(ecehh adat), kalo double park org, sila lah letak no telefon anda di tingkp kereta(tampal besar2...utk org yg kurg alert n suka nak maen hon jek kje).. untuk senang dihubungi bila org yg kita double park tu nk kuar..Aku pon, buat bnda yg sama..Bak kata pepatah, mengembek di kandang kambing, mengembu di kandang lembu..(btol kn?)..haa..lpas tu..jalan lah aku ke office..

Satu bnda yg aku sgt xske pasal double park ni..
Hati jadi xtenteram tawu x..
Nak buat kerja pon susah., asyik terpikir jek..
Nak lunch, kalo g kdai jaoh dr office, org tu ttbe kol mcm mne..? dh ler naek ngn org..xckup tnh nk lari g sne nt..
Nak g toilet pon ssh.berjaga2 tkot nset bunyik..org tu kol..lmbat pulak nt..--ini mmg aku g toilet bwk phone--


Jadi, arini mmg tidak tenteram..
Ttbe, ade org kol aku ckp aku double park kreta dia..
Aku pon trun laa nk alih kn keta..
Penat gila aku buat slow jog dh nk dkt tghari tu.
Smpi kt keta, mane nyer org nk kuar tu..??
Tadi ckp, nk alih kereta..
Xde pon..
Aku tggu agk dlm 10 mnt, xde jgk..
Nak alih kn kereta, mmg tmpt double park laen pon dh full..
Okay aku naek blk..smbil pikir..peleknye?

Aku baru naek tgkt 1st, org tu kol aku lg..ckp.aku double park die..aku ckp laa..td aku dh trun, tp xde plak org nk alihkn kreta tu..die ckp..its okay..its okay....(ape its oke nye?)

Aku trun blk, g blk kt keta, XDE JGK..!!
Siooot ini kes buli nie..
Aku start kreta, g park tmpt laen..
Tapi still double park org..
Aku syak die tu halimunan kot..kreta die pon halimunan..
sbb tu aku xnmpk..

Bila aku naek atas, die kol aku lg..aku sje angkt tp diam..aku dengar jek ape die ckp..

"Sory, i didnt ask u to move ur car..just want to inform..statement only -- peace"


Trus aku ltk phone...kurang ajr maen2 kn aku....cisss!

Then, i got another call from anon number..
He said..(hello, chong cheng..cheong..).oke aku xphm bhsa cina..
Aku pon yes2, wait ahh..


Trun2, oke btol org tu nk kuar..so die kuar, aku amik tmpt die..


Aman hati aku pada pkul 5.20ptg..barulah bole buat krja dengan aman..ehh, tp pkul 6 dh nk blk...? Baru nk focus..kehkeh..

tu lah risk double park..Bos, bole x buat reserve parking utk kitorg..? Pretty..pretty pleaseeee~~?

^.-







Happy Women's Day ~


Selamat Hari Wanita kepada wanita-wanita sekalian...

I got one thing to share..
Bersempena dengan hari wanita ni kn..
Mmg kisah ni pasal wanita pon..

Currently,
Aku keluar bershopping dengan housemate aku..
Niat mula2 nak tngok movie..
Check2 jam, oke kita ade extra 2jam setengah lg..
Agenda shopping dah take turn.. sudah menjadi keutamaan pulak sekarang..sudah bertukar..-.-'

Oke, mengikut belanjawan negara aku, dwet untuk shopping sebulan dlm rm(A)..(shopping).
Bejalan-bejalan-bejalan..oke, aku jmpa perfume...test punya test..cium2 bau..spray2..haa..aku suka satu tu..Org pakistan tu pon pang pom pang pom promote..oke, aku amik ricci ricci..(hati gumbira sbb dapat perfume baru)..

Then berjalan lagi..berjalan..berjalan..berjalan..aku jumpa satu kasut ni laawa gila..chumel gitu..ala2 sweet2..harga pon oke2 jek..tambah pulak dgn housemate aku sorg ni cakap lawa2..aku pon jadi lemah.."miss, i take this..".. (muka senyum2 dapat kasut lawa)..

Konon, oke, no shopping dh..smua dh dapat..Jalan-jalan..oke, housemate aku tgh pilih gelang..ade la dlm 20 minit die men-try stu2..last2, aku pon amik stu try..aikk..lawa la plak..oke, aku byr dlu dari die..die masih memilih..ciss..! truk kau tira..aku dh terbeli..(lambat sgt sesi pilih memilih dia T.T)..

Oke..then g jalan2, housemate aku nk carik baju..oke, aku pon smbil tu usha2..kalo ade yg lawa..pastu trjumpa..oke beli..!!

Pastu jalan2 g makan..Sedap..Nasi lemak rendang ayam..nyum2..
Pastu jalan2 nk ke cinema, jumpa pulak rantai lawa...oke amik beli..(dlm perjalan tu..smpat lg)

Abes jek tgk crt beastly, aww, sgt ske crt tu..so recommended to pakwe2 yg nk bwk makwe2 tgk..sbb die ala2 beauty and the beast..tp die twist cket..haa..jadi lg menarik..ala2 romance cket plus comel lawak2 crt tu..klakar die time tgh2 crt 2..bila sudah muncul org buta..so, sila lah tgk..

Done watching movie, time to go back..lgpon time tu dh almost 7..Then, bergerak la kami ke bahagian car park..but before that, aku sempat bershopping di watson..(again)..oke, dh kuar dr TS, housemate aku ajk g pasar mlm..die nk beli makanan..So, ke pasar mlm lah kitorg..dh nk blk tu..sempat plak..oke dh bli mknan, nk blk rumah, ttbe teringt aku nk basuh kereta..oke g car wash sekejap..(haiyo! xsampai2 rumah lg)..lepas tu baru balik rumah..

Kira2 balik berapa aku spend..oke..overspend! rmA+80..(@#$@#$*$!) hehe..xpe lah benda dh lepas..

So,
Sekarang, korang paham x kenapa aku cakap cerita ni pasal wanita?
=)

Bubbye!









Siapa rasa nak kawen, pergi sini.



Kawan aku cakap, kalau pergi ikea, rasa macam nak kawin.
en. F gelak..
xpe, kita cuba..

haha..
Sampai sana..
Xde perasaan...sbb kalut carik barang..
Seriously teruja..
okay, 1st time la ktekan..
So many things yg design lawa2 ada dekat cni..
Rasa mcm nk beli smua!

Dah dapat barang, g byar..
Lpas tu baru mkn..ikea punya psl lmbt dinner..

Sampai rumah, en F skali lg tlg psangkm meja makan..
weeehee..aku pon pasang jgk wut..? *thanks hun

Pastu pasang lampu..pastu...taraa..~

Lawa dh blek aku..haha..

Then bila smua dh settle, aku anta en. f g kt keta..

Ermm..

...Baru aku rasa,


Mmg rasa mcm nak kawin.
=)
I wanna marry u,
yes u.



Its proven, guys.



Benda yg dibeli..smpi 2 trolley kau..


Sempat bersnap tyme ber-dinner


So, barang2 rumah pon kitorang sedang kumpul..
Nanti, xde lah sengkek sangat bila dh kwen pindah rumah sendiri.
Sebab barang2 pon dah ada..

InsyaAllah..
=)




Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates