Bersedekah.



Aku ingt lagi, masa aku tgh makan mlm dekat lrt, datang seorg pakcik yg cacat penglihatan die dgn seorg makcik yg memimpin pakcik tu..Makcik tu mcm bwk pakcik tu dari satu meja ke satu meja utk mintak ihsan org yg tgh makan kasi derma..Aku tgk jek, terdetik dlm hati..kesian nye kt pakcik tu..aku pon kasi la derma sedikit dengan niat kerana Allah S.W.T..selang 2 3 minggu, aku makan kt tempat laen, pakcik yg sama dgn makcik yg sama tu mintak derma lg..okay, aku kasi lg..
Then, 2 3 mnggu lg, makan lg ditempat laen, aku jmpe pkcik n mkcik tu jgk..still mintk derma..aku kasi..Kali ke 4, aku terserempak dgn pkcik makcik tu kt tmpt mkn laen jgk..kali ni, aku nk kasi, tp aku bermonolog dalaman..kenapa makcik ni x keje....padahal bole jek keje..tmpung idup..betol ke pakcik ni dpt duit yg aku kasi ni nt..ke ade org laen yg akn amik..? macam2 aku pikir..sbb aku pikir mcm tu, aku tros xjadi kasi..jahat x aku...? haiyo..pastu bila crt kt parent aku, diorg ckp, kalo dh niat nk derma, derma jelah..bia ikhlas..jgn pikir ape2 yg buruk..tu dh jadi xikhlas..ape die buat dgn duit tu, itu hal die dgn tuhan...kalau anggapan kita salah, kn dh jadik buruk sangka namanya..

Oke, next time, aku jmpe lagi aku kasi..ape slhnye nk sedekahkn dkt org yg memerlukan kn..? lagipon, pakcik tu bukan amik duit sje2..die kasi tisu lagi..

Tapi korg kne pandai jugak lah menganalisa org tu die btol2 memerlukan or x..aku pon sbnrnye xreti sgt..ini utk kes org yg mampu buat2 xmmpu..sampai..satu hari tu, org tu dtg kt aku die mntk singgit..die ckp purse die ilg...xtawu tercicir kt mne..die ckp nk naek bas xde tmbang..aku pon kasi lah...bole caye ke..? haihh..yg ni aku ragu2..

Laen plak dgn kes nk beli tiket ERL..org lineup dpn aku...ttbe toleh blkg ckp nk rm10 sbb die ingt tmbng nye mcm singgit 2 inggit jek..aku tgk pon kesian, dgn tiket nye dh peggang, org pnjual tiket tu pon buat muka berharap plak..aku pon kasi..aku rasa die bukan dr mlysia,,die mcm dr china..then, die kasi aku satu sepit mcm paper clip yg dibuat dari kayu sbgai tanda terima kasih kt aku..die ckp
"if your boyfriend caught naughty, u can use this to pinch his nose, ear..very useful this one"
haha..ni aku rasa mmg kes die memerlukan..(aku pon memerlukan paper clip tu=p)

p/s: Tapi kalau org yg cukup upaya tu nk saje2 try mintk sedekah, nak kne karate??





5 comments:

haLyZaQiut said...

akk kdg2 pon confuse nk bg ke x...tp cousin akk pernah kena...sama la kes mcm ni...org buta ngan partner dia sihat walafiat...cousin akk derma je mcm biasa...skali x lama, dia nmpk org buta tu elok je pimpin partner dia yg celik lintas jalan....so..????

♥M.I.Z.A♥ said...

aiiyakk!! btol ke..? diorg ni slh guna btol..jadi buta btol baru tawu...trok nyer org mcm tu..eeeww..!

HEROICzero said...

mudah sangat kau ni.

ikhlas memang kene ikhlas, tapi itulah..

♥M.I.Z.A♥ said...

heroiczero - abes tu? xkn nk check die buta ke x..

kery said...

Aku rasa baik kau jangan layan sgt orang-orang buta nih. kalau dia seorg, mmg patut kahsian, kalau berdua, sendiri pikir la. lagipon, mmng kawasan kita ni memng banyak kes orang buta tiruan.

Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates