Sesal dahulu pendapatan, sesal kamudian tidak berguna.




Aku pelik..
Biasanya..
Anak laki2..kalau dh kawin, die akn jd ktua keluarga kn..?
So, wife kne ikut husband, bukan?
Bukan husband ikut wife..ohh..BIG NOT..
Meaning bukan nye husband xbole langsung ikut wife..
Husband kne tawu limit die..
Pandai la tapis..
Kalau wife tu dah melampaw sgt, tegur lah..
Susah?
Sayang bini? Ke takot bini..?

Ahh..tu lantak lah hal korang laki bini..

Tapi ni sampai husband mmg abaikn keluarga sendiri..
ehh..again..BIG SENDIRI...!!
wtfish??
Kalau dengan family wife, wahh3..bukan main..
Sejak bila dh tukar ibu & ayah?
Ye, mmg bagus kalau husbnd nk smpai "wah3" dgn fmly wife..
Tapi kenapa dengan fmily sendri x "ber-wah3" mcm tu..?

Aku kesal tgk kes2 macam ni..
Balik kampung..but blk rumah SENDIRI act like tetamu..
Aku sedih bila tengok ibu2 yang mengalami benda ni, menangis..
Sedih..
Tapi masih lagi mmpu menahan kesedihan melayan so called "tetamu" tu degan senyuman mesra..dalam, hati terluka..
Aku nak tnya, apa hukumnya kalau kita buat ibu sendiri menangis..?
Syurga ditapak kaki ibu..!

Apa guna rumah sebesar mahligai,
..jika si ibu & bapa 10 kali ulang tidak mau ke rumah tersebut..

Apa guna harta berkapal2,
..jika membiarkan ibu & bapa masih menaggung kesusahan sendiri..tidak membantu..(mungkin tak amik tawu)..

Dah lupa ke sape yg mmbsar kn anda?
Who bring u to this world?


Yang si isteri..
Kalau dh nak kawin dgn si suami, mksudnya perlu kawin dengan keluarga si suami jugak..
"KAU NAK MASUK FAMILY AKU, KAU BUAT CARA MACAM FAMILY AKU"---> yeah..sooo true....then? kenalah u yourself apply the same thing. am i rite??

Semoga Allah merahmati orang2 golongan ini & membuka pintu hati mereka untuk memperbetulkan balik kesilapan mereka...sebelum semuanya terlambat..sebelum nasi dah menjadi bubur..sebelum tak sempat memohon keampunan..
Semoga aku pon x tergolong dalam golongan2 itu..
Amin..


I love my parent!~
Hargailah sampai bila2..
Selagi diorg masih lagi ada bersama kita..


ps: Sorry if my post is hurting any readers. Hanya untuk peringatan..also untuk diri sendiri jgk..











13 comments:

haLyZaQiut said...

byk gak terjadi kes cmni....slalu je ada depan mata kita....cuma antara sedar atau x jer...tp kdg2 bnde cmni leh jadi sebab si lelaki tu mmg x rapat dgn family dia...so bila dia kawin dgn pompuan tu, tetiba je dia rasa family pompuan tu konon2 mcm best...hmm...

♥M.I.Z.A♥ said...

rasanya itu mungkin sbb utama nye lah..diorg ttbe rasa fmly pompuan tu best..tapi, smpi ati la kn kalo smpi abaikn mak ayah..plek2 ade org mcm ni..best mcm mne pon, bkn mak ayah tu yg tggung bsarkn diorg dr kecik..ibu sendiri yg besarkn ank, sacrifice bagai nk die berjaya, ibu laen yg dpt untung bersih..ptut ke..

HEROICzero said...

part of the family, kita kena main peranan. nasihat apa yg perlu. cari orang tengah. benda yg sama, benda yg lama, berlarutan dari dulu sampai sekarang. jangan sampai nanti ibu bapa sendiri yang makan hati.

gud luck.

♥M.I.Z.A♥ said...

heroiczero: yeah, do something before mak ayah makan hati..

kery said...

Aku dah cakap berbuih kali dengan abg aku, tapi dye xmkn saman pon.
Lg2 aku ank bongsu, mana nk menang

♥M.I.Z.A♥ said...

kery: Urmm..kalau mcm tu, ko try twist sket..guna org tgh ke..kalau bukan kte yg make step sape lg..atleast ko try kn..itu lg bgus..

kery said...

Aku dh malas, aku dah jalankn tugas menegur, harap auk xjadi macam dye.Gua xde problm dye buat mcm tu.Kesian kan ibu gua ar.Ibu gua agak dh biasa la dengAN abg gua buat perangai tu. So, supposedly dah tak akn rasa apa-apa

♥M.I.Z.A♥ said...

siot..kate nk mintk pendapat..nah rmi jek org kasi pendapat..-.-"

Qaseh Wardah said...

salam.!!!haaa..dah jumpa miza lagi sorang mine also miza..my nama hamizah...huhu^_^

biha said...

bdasarkan cite yg dulu2... org tu bknlah x rapat ngan family, bknlah nak tuduh, tp takut la kan, ye lah pompuan skang sanggup buat mcm2... tgklah ano onna pnah ckp ape. Doa ibu tu makbul, pekate suh ibu tu berdoa kasi keinsafan kat anak tu.

♥M.I.Z.A♥ said...

Qaseh wardah- w'salam...=) eh! samalah nma kita...hamizah jugak..hehe..


Biha- itulah...ano onna tu mmg hebat..hahaha..lm xdgr nma tu biha..

keninglebat~ said...

ano onna????
mcm prnh dgr, tp x igt la plak....adehhhh~

♥M.I.Z.A♥ said...

amboi lani, awat bole xingt....haha..

Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates