Membazir atau jimat?





Ikea selalu x menghampakan.
Tiap kali pergi ikea, konon pergi nak makan meatball or karipap die yang sedap.
Taapi, everytime reached there, must be got thing..err things to buy.
Macam its a must.
=.='

Okay, kalau nk kaji balik aku punya attitude.
I dont know what should i name this.
Its not so like 'tamak'.
or maybe?
or more to good in bargain?
Im not so sure.

The situation was like this.
I am planning to buy karipap ikea yang sedap.
So, line up needed and it takes about 8 minutes until my turn to order.
Because of the time given quite so long i think, and my eyes wandered around.
Then, ade wall advertisement ckp..


"Buy 3 sausage rm5" - sepatutnye haarga sausage 1 rm2..so, if i buy 3, save rm1..dengan cepat aku senyum..
immediately after that, aku terbaca, half dozen curry puff rm 5.50
supposedly be rm6.
save 0.50.


wow!

jimat nieh.
aku pon trus order half dozen curry puff, and 3 sausaage.

lepas order. fikri gelak. die geleng kepala. die tnya, sape nk mkn nieh?
Aku jawab, SAYA!! die gelak jek.

bila g kt meja, aku makan satu karipap, die makan satu sasauge.
aku makan satu sausage, die tny lagi satu lagi sape nk mkn? Aku yang dah kenyang dengan sepantas kilatnya jawab, YOU!!
=p

die gelak geleng2.. die ckp, die dh agak dh..die pon makan habeskn..
jadi, ade lagi 5 baki karipap yang akhirnya dibawa blk kasi housemate aku makan.

at the first, die rasa jimat time beli. but, its end up dengan rasa menyesalnye beli bnyk and rasa rugi.
-.-"
yes, thats me.
haha!

I dunno, but im kind of that too exited bla nmpak ads yang menjimatkan ni.

orite, do analayze other situation.
Aku dengan housemate aku g pasar malam.
So many people congregate the stall to buy.
Ade ternampak die gntung dekat depan stall die.

1 rm0.40
5 rm2.00

I was like,
"lani, tgok tu..5 rm2.00..murah2..jom g situ.."

then my housemate look back at me, and said,

"miza, 5 x 0.40 memang rm2.00..-sambil gelak"

and baru aku tersedar dari lamunan mimpi..haha..

* dalam hati berpikir..(yeahh, so true.. -.-')

For this 2nd situation, i might say it happend because of ....

"...........HUNGRY????"




coffee ikea mmg sangat x mengecewakan ;)





Im coming..


Enjoyable long weekend.
Full blast.
and fast friends.
=)

So, another 4 more working days.
Then,
Here come another long weekend.


yes, absolutely i loooooviiiing it!
The best plan ever taking place.
Im fully booked!
Totally belongs to my hometown babeehhhhh!!!
=D

Can't waiitt!!

Perangi rasuah.


Pagi2 bangun.
Drive g kje.
Tgh drve ade orang kol.
Aku angkat.
Pastu cakap3.
Pastu letak.
Pastu kena tahan polis.

Polis: Adik, tadi guna phone time drve eh..?
Aku: errrr...a aaahhh..ade org kol emergency..
Polis: Adik xde handsfree ke?
Aku: Xde......~
Polis: Nak tengok ic..
Aku: *hulur ic dengan rela..T.T
Polis: Adik, kena byar 50 ringgit ni..new procedure..saman kena byar on the spot..kalau x nt orang lmbat nk byar...diorg buat xtawu jek saman ni..pastu buat lagi..bla.bla..bla..*die membebel sorang2..
Aku: *Hulur dengan segera 50 ringgit..
Polis: Okay, terima kasih..
Aku : Sama2

*Terus drve..

Sampai office,
Aku cerita2 kat officemate aku..
Semua ckp polis tu mintk rasuah la tu..

Kalau guna phone 300 tawu kena..
errkk..
*mana aku tawu tu rasuah..
ingtkan die ckp tu betol..
huwaaa..
kalau tu betol, tetiba aku ckp,

"haaa..encik mintk rasuah dekat saya eyh..?
Saya xnk kbayar..."

Nt die ckp.."xnk byr..??? masok lokap nk??"
mati aku...
huu

Seriosly kalau ape yg officemate aku ckp tu betol, aku pon xtawu nk react mcm mna even aku sedar polis tu mintak rasuah.


Dunia..dunia..

Musim orang berkahwin


Weekend lepas, kami berkesempatan pegi 2 kenduri.
Satu offismate fikri.
Satu lagi abg kepada housemate fikri dan jga dikira abg kepada kawan aku lah.
Kawan aku siap jadi pengapit utk pengantin lelaki.
Gaya pon xmau kalah, nk sama mcm pengantin dah. haha.
Alhamdulillah rezeki makan free.
Makan semua sedap2.
=)
Semoga yang berkahwin, kekal bahagia sampai ke syurga.





Lepas berkenduri kendara tu, ktorg g mines tgok songlap..
Crt yg agak menarik.
Realiti punya crt.
Lepastu jalan2 masuk kedai bju yg gila punya sale.
Lm gle kot dr fikri g sembhyang smpi fikri habes sembahyang smpai die tgu lg dlm tu.
Aku asyik memilih2 baju.
Baju2 kt situ lawa2.
Atlast sbb rambang mata sgt n xtawu nk pilih yg mne, aku ckp kt fikri, kte g jalan kdai laen dlu la..haha..sbr jek die..30 jam menuggu. =p

Okay, lepas tu jalan dekat kedai buku yg dh nk ttp..
Semua barang dlm tu 80% off..
wow!!
tp mcm dh tinggl saki baki jek
Buku best2 smua dh habes..
Aku sempat jmpa stu buku yg best
Mag cabot punya buku.
and beli pen2 yg berharga 20sen..
cd rw berhrga 40sen
n novel aku 5ringgit jek..

Selesai bershopping buku, g bread history..
terpampang besar ckp 30% off..
Ape smua bnda nk off nie..
haha..aku pon beli dgn gembiranya..

Penat seharian berjalan tapi xrasa penat sgt sbb dapat perfume baru!!
Thanks sayang for the perfume.
Ini msti salesgirl tu ckp, "bf kn slalu beli dekat gf.."
=p
Salesgirl tu asyik ckap "ni 2 hari pakai bole tahan.."
Esoknyer, fikri ckp kt aku, "ha, esok xpyh pki perfume.
Salesgirl tu ckp, 2 hari bole than..pkai hari ni, esok bole bau lagi.."
Ciss..
Die ingt aku x mandi ke ape..-.-'

MPH Exhibition


Last week, ade MPH Exhibition dekat Mid Valley.
So, ape lagi.
Untuk ktorg yang hntu2 novel ni pon pergi sergah tempat tu..
Masuk2 jek dh nmpak 2 ekor robot xtawu maskot cerita ape tgh entertain budak2 yang nk tangkap gambar dengan diorg.

Aku pon dgn kawan aku ckp dkat fikri ktorg nk tgkp gmbar dengan robot tu n satu bear yg comel lpas shopping buku.
Okay, ktorg pon g la berjalan2 dlm tempat tu..
Rasa nk pengsan tgok bnyk gle buku2 dengan 25%, 30%...english novel plak tu.. yg harga rm35 drop to rm20.. Aku ade jmpe ade satu buku yang aku gila2 nak!! serius aku nk..sebb buku tu dh release lm..aku baca pon kawan aku punya. Mmg fav gila crt tu. All American Girl by Mag Cabot. Cool okay. carik merata buku tu mmg dh xde sbb release die taon 2002. Lama kn..?
So, tetiba aku jumpa buku tu!! Aku amik. Kawan aku pon amik jgk. Then, fikri ckp, baik beli buku baru kalau dh baca. Aku pon ikut ckap die, letak blk. Pastu beli buku lain. abes shopping, aku pon balk, tp rasa menyesal skit sbb xamik buku tu. Xpelah, next time exhibition, aku mmg akn amik.

Kawan aku antu novel melayu mmg borong makk aiii bnyk gle novel..hehe..fikri jgk sempat beli buku untk mak die..
Aku punya chicken soup positive thinking pon xabes bc lagi beli bulan lepas, ni ade new novel aku beli..sila berator yek novel2..

Actually ktorg xmkn lagi pon since tghari..dh smpi nk mlm baru nk mkn..
So sorg2 mmg lpar kaw2 punya..
Order mkn pon mmg dahsyat..

Dh blk, baru teringat...
Nk bergmbar dengn robot2 td!!
Cisss..









Penghuni rumah baru.



Hye, aku dh ade ahli rumah baru.
Die putih berseri.
Bulu kembang2.
Mata bulat besar.
Manje.
Pandai.
Comel.

Kisah die macam ni..
Hari ahad haritu, aku terasa macam nk bela ikan.
err..semula.
hehe
Selepas 3 kali gagal membela ikan, ingt nk bela blk..
mungkin rumah lama kot buat ikan tu cepat mati..hehe
Time tu ktorg g axis atrium sbb penah beli ikan kt situ.
Konon ingt nak tgok2 tp xkn beli kt situ sbb rekod kedai tu ngn aku buruk. haha
Asyik mati jek bila beli.
Sian ikan2 tu.
Aku bangun pagi tawu2 dh ade ats lantai.
Die melompat kot.
Time kt kedai tu, aku xtgok ikan pon, aku lg tertarik dengan pearl hamster.
Sebab kecomelan die makan n minum susu n bersihkan badan.
hehe
Okay, aku decide nk tu.
Tapi fikri ajak g mid valley.
Tgok2 kt situ.
Aku pon g lah dkt pet wonderland tu.
Okay, skarang mmg decide nk hamster.
Usha2 dh starter kit utk hamster. Ade rumah die, makanana, tmpat main die n mcm2 lagi lah.
Tapi aku pkir, hamster ni msti ssh nak pegang, nk maen2..
Tak bole lpaskn die..kalau lepas, xckup tanah kejar.
Fikri tny ku nk ke xnk.
Last2 aku jawab, xnk.
Sebab aku rasa xde pet yang secomel kucing.
Esoknye, aku tergerak hati nak browse2 kucing untuk diberi.
dengan niat ade lah orang nak kasi kucing.
Tetiba aku jumpa sorg ni ade advertise kt fb.
Ape lagi.
Cepat2 book.
Lepas dah arrange2, die kasi alamat n no telefon, mlm tu jgk aku ckp kt die nk g amik.
Dah la berebut ngn org nk amik kucing tu.
Ade lagi sorang pon nk kucing tu jgk.
Maybe sbb die comel.
Macam kucing parsi.
Muka Kemek.
Hehe.

sampai dekat rumah orang tu, mak die pgl masuk.
Aku ngn fikri pon masuk smbil mencarik2 mana kucing tu.
Makcik tu bagutawu, kucing ni mmg mcm tkot2 sikit.
Maybe sbb die pnh kena pkul.
Die takot surat khabar, die takot orang ramai2.
Die takot bunyi benda kuat2.
Asyik carik tmpt yg tertutup nk duduk.
Sian die.
Dekat rumah makcik tu ade 3 ekor kucing.
Satu buta, satu sakit paru2 berair n baru jek lepas operation, satu lagi penjenayah..haha..diorg yg ckp..
Baik kn family tu.
=)

Lepas sembang2, amik bawak balik.
n sekarang aku confuse nk namakan kucing tu.
mek ataw perl.
hehe.
Tapi aku lbih suka pgil mek sbb die kemek.
hehe.

ini mek saya =)

Tapi, mek macam still takot2 lagi.
Die suka ddk bawah katil aku.
Tak kuar2.
nk pgil die kuar, kne umpan dgn makanan.
Hari 2nd, nk panggil die kuar, kne pgil, hulur2 tgn, die akn mengeliat bngun dtg gesel2 kt kte. hehe
Tapi still, die akn ddk kt tempat yang tersorok.
Sekarang port die dekat rak tv.
Puas carik mne ko ddk, rupa2nya dekat situ.

Mungkin lm2 nt die okay.
=)






Do you know what ur future holds? Chck out #SunwayEduDay & be inspired!

Do you know what ur future holds? Chck out #SunwayEduDay & be inspired!
Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates