Wedding + DIY Pelamin



Hye,
Sudah berminggu2 juga tidak menghupdate blog..
Okay, kali ni, crt pasal wedding lagi..
Oleh disebabkan rumah aku di kedah baru jek berlangsung kenduri-kendara..

Family2 aku dah bahagi2 tugas untuk organize wedding ni..
Mula2, family aku xnk tempah pelamin.
Plus abg aku pon ckp xnk bersanding..
Just makan beradap jelah ade..
Tapi aku rasa mcm kurang meriah kalau xde pelamin.

Aku fikir2, baik aku DIY pelamin untuk abang aku.
Okay, jadi bermula lah aku punya tugas sebagai wedding planner..
Ini 2nd time family aku handle kenduri kendara..
So pengalaman yang 1st di amik and ditambah baik kn..
Dengan pulak kami adik beradik perempuan dh besar, and dah bekerja..
So bole lah tolong yang termampu..

So aku meng-assignkan diri aku buat pelamin..haha
Abah aku buat platform disebabkan die lecturer perabot ikm dlu..
Jadi, memang itu makanan dia..haha


1st thing aku buat, untuk keep track benda yang dah setel ke blom,
As usual, aku buat checklist, and assign tugas dekat semua orang.
Pastu hantar list tu kepada kakak aku tru fb..wahh..fb sudah ada attachment..haha
Kakak aku pulak akan bgtawu parent n fmily aku yang ade kt kedah ape yg ade dlm checklist tu and apa tugas masing2..

Bermula lah sesi mencari barang2 yang nk dibuat..
1st tempat yang kitorg(aku dengan fik) terjah is IKEA..
Konsep barang yang kitorang carik adalah bole digunakan selepas buat pleamin dan harganya berpatutan..
Banyak jugak barang yang kitorang carik kt ikea..
Antaranya, langsir utk back drop..murah hokay..
rm15.90 shaja and panjang~
Rode railing hanya rm8.90..

ini lngsirnya..dapatkan segera while stock last =p

Candle wangi2..
Spotlight... it is actually a table lamp tapi rupa mcm spotlight..
Vase..plastic vase..sangat lawa and murah..3.90 jek satu..
Got other things also..tp itu la antara brang2 yang dibeli..
=)
ohh..karipap ikea dan hotdog jgn dilupakan..(*yang ni bukan utk pelamin ;p)


My 2nd destination is Nilai 3..
Ini fikri punya kerja..
Dia cdangkan aku g sana..die ckp, smpai sana mesti aku excited gila..
Memang exciteddddd giiilaaaaa~
Walaupon ade tertipu sikit..
Hampeh punya kedai nama apa ntah..Aku tnya harga bunga tu, dia ckp 11.90..
Sampai kt kaunter, nk byar, tgh kira2, die bgtaw aku, bunga tu harga 15.90 satu..dh naik hrga..
Aku yang xreti nk buat protes pon angguk kn jelah..
Pastu, bila byr riben plak..
tetiba sama jgk, harga berubah..hangin betol..tp aku angguk jelah..
cisss..
then aku stop shopping kt situ, g kedai next..
Atlast, aku g kedai Thank You.. haha..kt situ baru murah n bnyak pilihan..
Rambang mata sampai xterkata..
Semua aku nk beli..
Jadi, hasil tangkapan di situ memang bayak lah..
Dengan rumput rmpai, kayu kayan, bunga- bungaan aku beli..hehe
Tengok..sangat semulajadi..hihi..

Lepas barang2 and kelengkapan dh dibeli, aku mula buat bunga and pomander ball sendiri..
Addict kot buat bunga and pomander ball tu..
Then buat bunga utk payung pengantin..



and ini hasilnya..=) sangat menerujakan..



pomander ball

ouh, glue gun tepi pomander ball tu ade crtnya...
before ni aku guna gam ape ntah yang bekas die mcm gam uhu tu..
aku ingtkn die mcm pekat2 mcm gam uhu..
aku pon oicit dgn kuatnye..
tetiba gam tu memancut ans kit lagi nk kne mata aku..kne tangan aku and skit rmbut aku..
Habis tsngan aku jadi kaler putih even dh cuci ngn minyak, sabun semua..
Aku pon ngadu kat fikri..
Esok lusa, die belikan aku glue gun tu..
Thanks ye
;)



Lepas siap semua barang...actually ade jugak yang xsiap..so, carik backup lain..
Tak sabar rasanya nak menghias..

Other preparation, aku kne g carik baju merah untuk diri aku n mak aku sbb ktorg xde baju merah..
hehe..since tema kaler merah putih, haruslah ikut tema..

Shopping kat jalan tar malam2 hujan2..
Dapat la jgk baju yang dikehendaki..
=)

Lepas tu baru aku teringat yang aku belum servis keta lagi..
dah nk dekat 5000..
Pejalanan jaoh nk blk kedah..
So, aku bwk keta aku yang x bercuci g servis..
Rezeki bila lepas abis servis, kedai servis tu kasi coupon cuci kereta free..
apalagi..akhirnya, keta aku dapat mndi setelah sebulan xmndi..



wwd 5750 tngah di naikkan..gayat la dier..haha


cuci dia bersih2 kilat2

Sampai kedah, aku yang xdduk pon lagi, terus menyetelkan pelamin dengan kakak and adik aku..
esok dh nk kenduri..
Memang pukul 5.30 pagi aku tido..and pkul 8 dh kena bangaun untuk kenduri..
Aku xkesah pnat2 mcm mna pon sebab hasilnya...
.
.
.
.
.
.
.

taraaaa,



=)

and bilik tidur pengantin pulak, hasil kerja tangan kakak aku and abah aku..
Aku meyumbang lmpu jek..hikhik..



Aku tawu its not so 'wow'..
Memang puas hati bila tetamu datang cakap cantikkkk..
Siap tny beli mna brg, hrga semua ..
sebab nk buat untuk mjlis ank dia bulan 6 ni..
Tapi bagi aku,
Cukuplah dengan abang aku, mak long aku, family aku puji ckap caaaaantik gila ..
Aku dah sangat berpuas hati..
=)

Mybe sesetengah org pkir leceh buat benda2 semua ni..
Tempah siap lagi senang..
lagi lawa..

hehe, memang betol..
tapi bagi aku,
eh, bagi family aku..
the moment, we prepared all this,
gado2 manje,
arguing..
berbeza pendapat..
kekecohan..
rumah berselerakan..
bising2..
gelak ketawa..
tolong menolong..

semua tu make our DIY pelamin jadi saaangat cantik di mata ktorg..
Its very precious and valuable..
=)




ini kami berehat sebentar di RNR sungai buluh untuk makan malam sebelum sambung perjalanan balik kedah ..


Kesimpulanya, medium communication ktorg hanyalah dengan mms, call, video call, fb..
canggih bukan..?


hehe..okbye!


16 comments:

katahatiku said...

wah!D.I.Y??mst kos x tggi kan?ley wt cntoh ni utk mse hdapan...kan??

♥M.I.Z.A♥ said...

Hehe..a ahh..DIY jek.. ;) betol, kos x tinggi mcm sewa pelamin la..sebab kita bole plih2 barang apa yang nk letak...lg stu best sebab kecoh nye mcm rewang pulak time buat..

leena said...

kelassss kau miza. *intonasi kne betol* aku nak tempah bt utk mini pelamin aku boleh? huuhu

♥M.I.Z.A♥ said...

kira harga kawan2...tmbah tolak bahagi, rm500..kahkah

haLyZaQiut said...

Annono comelnyaa...dia kalau nk DIY ni, kena ada kreativiti, kesungguhan, dan semangat juang yg tinggi...kalau x, x jadi....good job good job...hehhe

♥M.I.Z.A♥ said...

hehe..btoiiii tu..sya stju..~~ ;)

atun said...

miza...cmne wat pomander ball 2?? nk blaja leh?? hehe

♥M.I.Z.A♥ said...

hehe..wah..waahh..nk buat utk sape tu..kihkih..haa..senang jek..tp memerlukan effort yang bnyk utk buat bunga dia..

ni link die:

http://www.projectwedding.com/wedding-ideas/diy-tissue-pomanders

buat nt tunjuk hasilnyer..;)

atun said...

hehe...ok...thnx....=]

atun said...

miza...sori...nk tnye lg..tisu yg miza gne nk wat bunga 2 tisu pe ek?? hehe...tgk kt video cra2 nk wat nmpk cm krts...

♥M.I.Z.A♥ said...

oohh..tu tisu beli kt ikea...die x lembut macam tisu biasa..tapi x keras mcm kertas...ammboiii..semangat gila ni nk buat utk sape nie.. jawab jgn x jwb..hehe

a said...

hehe...bkn tuk sp2 pun...tuk dri sndri ja...hehe...nk try wat jd ke dak..mn tau pasni leh wat tuk sndri ms ari bbhgia nt (poyo je ayt) pas2 kmbgkn jd bisnes plak..hehe...nk juai kt miza...hahahaha..leh??

♥M.I.Z.A♥ said...

hahah! perancangan harus kencang..bole2 kalau nk jual kt kami..tapi special request..wa mau fresh flower..make sure flower tu still fresh even dh kne gam..hakhak..

atun said...

hahaha...ok...nt kmi try wat dlu...hehe..xsbq nie..suma brg2 nie leh dpt kt mn ek?? hehehe...besala...owg br nk strt...suma bnda nk tnya...sori..

♥M.I.Z.A♥ said...

kehkeh..kalau yg polistrine bulat tu kmi carik kt kedai brg kwen kt nilai 3..xpon jalan tar pon ada rasanya..carik kedai barang2 kwen kt jaln tar tu..pastu tisu2 kt ikea..pastu glue gun tu kt DIY pon ade.. pastu dawai lembut tu, kt kedai hardware pon ade..hehe... ;)

atun said...

thnx...nt dh ada hsilnya kmi tnjuk ea...=]

Copyright 2009 ✿✿ⓜⓘⓩⓐ ⓟⓤⓝⓨⓐ✿✿. All rights reserved.
Bread Machine Reviews | watch free movies online by Blogger Templates